Selecteer een pagina

Stap voor stap

De afgelopen week is er veel gebeurd. De belangrijkste onderzoeken waren op woensdag. Op donderdagochtend kwam de neurochirurg met de eerste bevindingen. Op de scan was te zien dat Lisanne ‘tethered cord’ heeft, een verkleving aan de onderrug. Dit was geen verrassing, omdat ze last heeft van werkelijk alle symptomen die hier bijhoren, denk bijvoorbeeld aan verlammingsverschijnselen in de benen en een trekkende pijn vanuit de onderrug. Deze aandoening komt vaak voor bij mensen met een bindweefselziekte.

Verder zag hij dat de nek onder de fusie niet in de goede stand staat. Hij verwacht dat dit instabiliteit van de lagere nekwervels met zich meebrengt. Om hier meer duidelijkheid over te krijgen, moest Lisanne een speciaal harnas dragen, dat als het ware een volledig vastgezette nek simuleert. Dit gaf wel verlichting, maar moeilijk in te schatten hoeveel, omdat het harnas zelf veel extra pijn gaf.

De neurochirurg en zijn team waren er vrijdag weer en namen ruimschoots de tijd om met ons te overleggen. Hun advies was om het stap voor stap te gaan doen. Eerst maandag de meest urgente stap: de tethered cord operatie. We wachten de resultaten van deze operatie af, voor we weten wat de volgende stap zal zijn. Lisanne is er klaar voor en heeft veel vertrouwen in het team van de neurochirurg.

Geert en Anjo